4. LE COINTE Jean Louis, La Science des postes militaires, ou Traité des fortifications de Campagne 1759

Data dodania: 2018-11-12
NIEDOSTĘPNY RARA

4. LE COINTE Jean Louis, La Science des postes militaires, ou Traité des fortifications de Campagne, à l'usage des Officiers particuliers d'Infanterie qui sont détachés à la Guerre; Dans lequel on a compris la manière de les défendre & de les attaquer.

Paryż 1759, Desaint & Saillant, XIII+267 s. + 10 plansz.

Wyjątkowe dzieło z superekslibrisem Augusta III, króla Polski w l. 1733-1763. Traktat militarystyczny o budowie fortyfikacji polowych przeznaczony dla oficerów piechoty. Zawiera on zarówno instrukcje jak bronić i jak atakować szańce i fortyfikacje. Traktat zawiera 10 plansz załączonych na końcu tekstu.

Oprawa z epoki, pełna brązowa skóra typu „maroquin” w db stanie z minimalnymi przetarciami na rogach; na obu okładkach złoty herb Augusta III Sasa (z herbem Saksonii w środku, który był rodowym znakiem dynastii Wettinów, tj. tarcza z pięcioma złotymi i pięcioma czarnymi poziomymi pasam oraz położonym ukośnie na prawo zielonym paskiem symbolizującym gałązkę ruty, i herb Polski – Orzeł, oraz Litwy – Pogoń, ukośnie ułożone na przemian), całość w koronie z kollaną (łańcuchem) Orderu Orła Białego; w rogach okładek naprzemiennie pozłacane Orzeł i Pogoń; grzbiet tłoczony i pozłacany tytułem oraz naprzemiennie Orłem i Pogonią; wyklejka pozłacana na papierze weneckim; wszystkie brzegi kart są pozłacane; stan wewnętrzny bdb bez zarzutu; na stronie tytułowej odręczne nazwisko Chantelain; ogólnie stan bdb.

Cena: 14 000 zł

 

Informacja o plikach cookies
Serwis derubeis.pl przechowuje w Twoim urządzeniu różne informacje, w tym tzw. cookies. Z niektórych z nich potem odczytuje dane. Robi to w celu prowadzenia statystyk odwiedzin serwisu. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia Twojej przeglądarki akceptującego takie umieszczanie i odczytywanie plików cookies oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na taką praktykę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w informacjach na temat plików cookies zobacz więcej.

Akceptuję pliki cookie na tej stronie