Historia Bizancjum Herakliusz Paryż 1768

Data dodania: 2023-05-18
NIEDOSTĘPNY

Tytuł: Historia Cesarstwa Bizantyjskiego. 

Tytuł oryginalnyHistoire du Bas-Empire commencant a Constantin le Grand. Tom douzieme.

Autor: Le Beau, historyk, emerytowany profesor Uniwersytetu Paryskiego, sekretarz ks. Orleanu.

Miejsce i rok wydania: Paryż 1768.

Oficyna: Saillant, rue St. Jean de Beauvais i inni.

Wymiary i ilość str.: 17 cm, 3 k. +532 s.

Tematyka: Historia Cesarstwa Bizantyńskiego od początku panowania Konstantyna Wielkiego. Tom dwunasty całej serii obejmuje panowanie Maurycjusza od 593 roku oraz jego następców do Konstansa II w 648  roku. Był to schyłek złotego okresu Bizancjum i jego największego zasięgu terytorialnego obejmujący także całą północną Afrykę, Italię, i część Hiszpanii. Stało się to ze względu na ekspansje Arabów zapoczątkowaną w czasach cesarza Herakliusza.

Stan zachowania: oprawa z epoki, pełna skóra w dobrym stanie z nieznacznymi  przetarciami i ubytkami; grzbiet pięknie tłoczony i pozłacany wzorami roślinnymi i geometrycznymi, ale także z przetarciami; stan wewnętrzny dobry, bez zarzutu, jedynie z plamami, ale suchymi; ogólnie stan dobry jak na blisko 255 letni starodruk.

Opis dodatkowy: Uwaga! Starodruk posiada ładne mini ryciny,  na początkach i na końcu rozdziałów o motywach roślinnych, geometrycznych i barokowych. Traktat to rzadki przykład historii Bizancjum z XVIII wieku. Tematyka, stan zachowania i kunszt introligatorski oraz wiek dodają szczególnej wartości temu starodrukowi sprzed 255 lat. Klasyczna praca z dziejów Bizancjum będzie stanowić ciekawą pozycję dla każdego bibliofila.

Informacja o plikach cookies
Serwis derubeis.pl przechowuje w Twoim urządzeniu różne informacje, w tym tzw. cookies. Z niektórych z nich potem odczytuje dane. Robi to w celu prowadzenia statystyk odwiedzin serwisu. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia Twojej przeglądarki akceptującego takie umieszczanie i odczytywanie plików cookies oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na taką praktykę. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w informacjach na temat plików cookies zobacz więcej.

Akceptuję pliki cookie na tej stronie